Jermensko gonilo

Verjetno ste že kdaj slišali, da se je pri avtomobilu strgal ali snel jermen. Jermen se nahaja pri motorju avtomobila in je del jermenskega gonila. Jermensko gonilo je sestavljeno iz (vsaj) dveh jermenic, ki sta povezani z jermenom. Pri tem ločimo več vrst jermenov, ki se med seboj razlikujejo predvsem po obliki, medtem ko vsi opravljajo enako funkcijo. Po obliki jih razdelimo na:

  • zobati jermen,
  • ploščati jermen,
  • klinasti jermen.

Jermen je sestavljen iz treh plasti z različnimi lastnostmi. Glavne lastnosti jermena so velik koeficient trenja (torni koeficient), kar omogoča velik vrtilni moment, velika natezna trdnost, ki omogoča močno prednapetje brez porušitve jermena in dobra elastičnost, ki zagotavlja, da se jermen med uporabo ne raztegne preveč. Primeren je širok nabor materialov. Običajno so narejeni iz usnja, tkanin, gume ali jekla.

Poleg avtomobilov se jermensko gonilo uporablja za prenos gibanja pri marsikaterem stroju ali napravi. Tipičen primer uporabe je na primer pralni stroj, kjer se jermen uporablja za vrtenja bobna pralnega stroja. Drug primer je vrtalni stroj, v katerem prestavno razmerje uravnavamo z jermenom.

Na sliki je za lažjo ponazoritev prikazan model jermenskega gonila s tremi prestavnimi razmerji; možne so tri različne povezave gnane in gonilne jermenice. Gonilna ali pogonska jermenica je ena (modra jermenica z držalom za vrtenje), gnane jermenice pa so tri (modra, rdeča in bež).

Odgovor prejšnje naloge preverite v spodnjem videu. V njem je prikazano obnašanje zgornjega jermenskega gonila, ko jermen nastavimo na posamezno jermenico. Bodite pozorni na število obratov, ki jih v enem obratu gonilne jermenice naredi gnana jermenica. Če spremljate video dovolj pozorno, lahko opazite eno izmed najpogostejših težav pri jermenskem gonilu –> zdrsavanje jermena.

Razmisli, ali lahko jermenici povežemo tako, da se ena vrti v smeri urinega kazalca, druga pa v nasprotni smeri.

Svoj odgovor preveri v videu.

Vir.