Zanimivosti o motorjih

1. ZANIMIVOST: VPLIV MOTORIZACIJE

Razvrsti vplive motorizacije kot pozitivne in negativne.

.

2. ZANIMIVOST: ONESNAŽENOST OKOLJA

Ozračje je onesnaženo z 40 % emisij, ki nastanejo zaradi prometa.

3. ZANIMIVOST ŠTEVILO AVTOMOBILOV

V Sloveniji imamo registriranih 1 300 000 vozil. Z njimi proizvedemo 4,21 milijonov ton ogljikovega dioksida na leto.  Po številu avtomobilov smo uvrščeni na deveto mesto v Evropski uniji.

VIR: https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/passenger-car-ownership-in-the-eea

4. ZANIMIVOST: ALTERNATIVNE REŠITVE

Alternativne rešitve za onesnaženje z ogljikovodikom:

      • Električni avtomobil je tip avtomobila na alternativna goriva, ki za pogon uporablja elektromotor namesto motorja z notranjim izgorevanjem.
      • Hibridno vozilo je vozilo, ki za pogon uporablja dva ali več različnih virov energije.  Izraz se najpogosteje nanaša na hibridna električna vozila, ki združujejo motor z notranjim izgorevanjem in enega ali več elektromotorjev.

5. ZANIMIVOST: ROTACIJSKI MOTOR

Rotacijski motorji so motorji, kateri imajo vrteči bat, v obliki zaobljenega trikotnika. Imenujemo jih tudi Wanklovi motorji po njihovem izumitelju Felixu Wanklu. Ne uporabljajo se pogosto, trenutno jih najdemo v nekaterih Mazdinih športnih modelih.

Vse skupaj pa se dogaja v posebni komori, oblikovani tako, da bat razdeli valj na tri dele. Torej na enkrat potekajo tri faze.

Wanklov motor pa ima sicer štiri faze:

  1. sesanje:
  2. kompresija ali stiskanje,
  3. delo,
  4. izpuh.

Ta povzroči, da se bat obrne in s tem omogoči ponovitev postopka oziroma vrtenje. Poglej si spodnji video, ki prikazuje delovanje wanklovega motorja.

6. ZANIMIVOST: ŠEST TAKTNI MOTOR

Šesttaktni motor  je motor z notranjim izgorevanjem. Izvira iz štiritaktnega motorja, vendar ima dva dodatna takta – enega delovnega in enega izpušnega.

S tema dvema dodatnima taktoma dosežemo povečanje izkoristka in zmanjšanje emisije.